Gottman Çift Terapisi sağlıklı ilişkiler için, psikolog John Gottman´ın ilişki araştırmasından üretilen, çiftlere dayalı bir terapi ve eğitim biçimidir. Gottman 40 yılı aşkın bir sürede, kalıcı ve sağlıklı bir ilişkinin unsurlarını belirlemiş ve test etmiştir. Psikolog John Gottman ve psikolog Julie Schwartz Gottman, Gottman Metodu olarak bilinen klinik tedavi çerçevesini oluşturdular.
Gottman Metodu´nun ana ilkelerinden biri, çiftlerin negatiften beş kat daha fazla pozitif etkileşim göstermesi gerekliliğidir; çünkü savunmacılık ve küçümseme gibi olumsuz duygular, bir ilişkiyi olumlu olanlardan daha fazla yaralar. Sonuç olarak bu terapi modeli, partnerlerin sevgi ve hayranlığı sürdürmeleri, ihtiyaçlarını karşılamak için birbirlerine yönelmeleri ve çatışmaları yönetmeleri için gerekli beceri ve anlayışı geliştirmeye odaklanır. Ayrıca, partnerlerin birbirlerini incittiklerinde nasıl tepki verebileceklerine ve ilişkileri nasıl onarabileceklerine de odaklanır.
Ne zaman kullanılır?
Gottman Metodu, her yaşta ve ilişkinin her aşamasında tüm çiftlere hizmet eden geniş tabanlı bir terapi yöntemidir.
Yöntem birçok ilişki sorununa uygulanabilir, ancak özellikle aşağıdaki çiftler için yararlı olabilir:
• Kronik çatışma içinde sıkışmış olmak
• Sadakatsizlikle başa çıkmak
• İletişim sorunları
• Durgun veya duygusal olarak mesafeli bir ilişki
• Para, ebeveynlik veya cinsellik gibi belirli konularda zorluklarla karşılaşmak
Gottman Çift Terapisi, bir çiftin etkileşim kalıplarına dayanır ve partnerler, ilişki kurma ve problem çözme becerilerini birlikte öğrenir ve uygular.
Ne bekleyebiliriz?
Çiftler terapiye bir değerlendirme süreci ve Gottman Çift Terapisi’nin ne olduğuna dair genel bir bilgilendirme ile başlar. Şunlarla devam eder:
• Her partner, geçmişini, ilişki felsefelerini ve terapi hedeflerini paylaşarak terapistle ilişki kurar.
• Ortakların aynı fikirde olmadığı bir konunun tartışılması da dahil olmak üzere terapistin kapsamlı bir gözleminden geçmek
• Sağlıklı ilişkilerin araştırma kaynaklı bileşenlerini öğrenmek.
• Partnerleri ilişkinin başında bir araya getiren sevgi ve saygıyı pekiştirmek.
• Etkileşim becerileri ve güven geliştirme konusunda terapistten doğrudan koçluk.
• Terapinin ötesinde ilişki sağlığını kontrol etmek ve sürdürmek için beceriler edinmek.
Gottman Çift Terapisi, yalnızca ilişkileri yönetmek için pratik beceriler sağlamaya değil, aynı zamanda ilişki dinamiklerinin nasıl geliştiğine dair daha derin bir içgörü sağlamaya odaklanır.
Nasıl Çalışır?
Gottman Metodu, çiftlerin nasıl etkileşime girdiğine dair onlarca yıllık araştırma ve gözlemlere dayanmaktadır. Gottman, olumsuzluğun beynimiz üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu ve çiftlerin olumsuzluk durumlarına karşı önlem almadıkları takdirde duygusal olarak birbirlerinden uzaklaştıklarını keşfetti. Yöntem, yakınlığın altında yatan ruh hallerini ve davranışları tanımlar ve ele alır ve eşlerin birbirlerine karşı, üzücü koşullar altında onları ayakta tutabilecek olumlu bir yönelimi korumalarına yardımcı olur.
Ortaya çıkan terapi modeli, Gottman tarafından "Güçlü İlişki Evi" olarak adlandırılan sağlıklı bir ilişkinin dokuz bileşenine odaklanır. Bu bileşenler;
1. Sevgi Haritaları Oluşturmak: Partnerlerin birbirlerinin iç dünyasını ne kadar iyi bildiklerini değerlendirmek (umutları, stres etkenleri, endişeleri ve arzuları, vb.)
2. İlgi ve Beğeniyi Paylaşmak: Partnerler arasında takdir, beğeni, şefkat ve saygı kültürünü oluşturmak. Gottman bu seviyeyi "aşağılamanın panzehiri" olarak adlandırır.
3. Birbirine Yönelmek: Partnerlerin birbirlerinin farkında olması ve partnerlerden birinin duygusal olarak bir şeye ihtiyacı olduğunu diğer partner hissedebildiğinde karşılık vermesi.
4. Olumlu Bakış Açısı: Sorunlara yönelebilmek ve ilişkideki başarısızlıkları olumlu bir tavırla onarmak.
5. Çatışmayı Yönetmek: Bir ilişkide çatışma kaçınılmaz olsa ve hatta bazen faydalı olsa da Gottman, onu yönetmenin onu çözmekten farklı olduğunu söylüyor. Bazı sorunlar çözülebilir, ancak birçok ilişki çatışması basitçe yönetilmelidir.
6. Hayalleri Gerçekleştirmek: Her partneri umutları, değerleri, inançları ve özlemleri hakkında dürüstçe konuşmaya teşvik eden bir atmosfer yaratmak.
7. Ortak Anlam Yaratma: İlişkiyle ilgili önemli anlatıları, mitleri ve metaforları anlamak.
8. Güven: Partnerlerin “partnerim beni kollar, her zaman benim yanımdadır, beni düşünür” bilgisine sahip olmasıdır.
9. Bağlılık: Partnerinizin zorlu dönemlerde size sadık kalacağını ve bunları aşmak için çalışacağını bilmek. Partnerinizin kim olduğu ve ilişkide yaptıkları için minnettarlığa odaklanmayı içerir.
Bireysel bakış açıları ve istekler ele alınsa da tüm terapi seansları her iki partnerle birlikte yürütülür ve terapi sürecinde sırlara yer yoktur.
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/intl/therapy-types/the-gottman-method